Vægdesign

Når man skal i gang med at vælge den rigtige klatrevæg er der en lang række overvejelser. Klatresporten har udviklet sig meget og det samme gælder klatrevægs-design

Dansk Klatreforbund tilbyder gratis vejledning (se nederst) sådan at I får det bedst mulige klatrefacilitet.

image2
Klatrefaciliteter findes i mange størrelser!

Bouldervæg er første-prioritet
Med klatresportens nye let tilgængelige Boulder-disciplin er det blevet meget lettere at finde en velegnet placering. Bouldervægge appellerer i høj grad til nye og mere motions/fitness-orienterede klatrerer og boulderkulturen skaber stærke sociale fælleskaber og højt aktivitetsniveau pr. m2. Den lave bouldervæg er både lettere at finansiere og bygge og kræver hverken sikkerhedsuddannelse eller særligt opsyn og sikkerheden består i en blød madras.

Dansk Klatreforbund anbefaler at man først og fremmest bygger en bouldervæg – uanset om det er på en skole eller i en ny klatreklub. Klatring på høje vægge er et fantastisk supplement til bouldervæggen og helt sikkert en væsentlig del af en komplet klatrefacilitet – men den høje væg er anden-prioritet!

Bouldervæg
Let tilgængelig bouldervæg – En madras under og så går det løs!

Boulder væg
Klatreudfordringerne på bouldervæggen kaldes for problemer og højeste greb må maksimalt placeres 4,5 meter over madrassen. Boulder væggen kræver god plads foran væggen . – 2,5 meter til madrassen og mere hvis væggen er overhængende.

Høj væg
En god høj væg er 10 – 15 meter høj. 9 meter er absolut minimum – ved lavere end 9 meter giver det mere mening at lave yderligere boulder-faciliteter. Den høje væg kræver min. 3 meters gulvplads til sikring og ned firing fra væggen og mere hvis væggen er overhængende.

Flader
Professionelt bygget klatrevæg sammensat af geometriske former

Hvor stejl skal væggene være?
Ca. 2/3 dele af væggen bør bestå af såkaldt “face” som er varierende lodrette flader fra 6 graders slab til  10 graders overhæng.
Den sidste 1/3 del bør have mere stejle sektioner med overhæng fra 15 – 30 grader og eventuelt sektioner med kraftigt overhæng (ca. 40 grader) eller næsten vandret “tag”

Andre Formationer
Tidligere byggede man klatrevæggen med forskellige formationer men på moderne klatrevægge bygger man i dag fortrinsvis med store rene flader. Med en “ren” grundform i forskellige hældninger kan man efterfølgende skabe 3 dimensionelle formationer og strukturer med volumener. Volumener er “kasser” i forskellige former som man kan skrue direkte på væggen og hvorpå der efterfølgende kan monteres greb.

Fleksible Volumener giver mulighed for løbende udvikling af væggen.
Fleksible Volumener giver mulighed for løbende udvikling af væggen. – Heri B&W i København.

Klatrevæggens overflade
Den klassiske klatrevæg består af træ-finèr plader. Der findes dog utallige andre materialer i varierende former – nogle i struktur som mere eller mindre ligner klippe. Klippelignende struktur-vægge er sjove og inspirerende og minder i sin tilgang mere om klippeklatring. Grebene er ikke tydelige på forhånd og hver rute har mange mulige flader til fødder og hænder. Strukturvæggene er dog væsentligt mere fastlåst i forhold til rutebygning og det er vanskeligt at blive ved med at udvikle ruterne på strukturvæggen – Man kommer med andre ord hurtigt til at kende væggens former og muligheder og det anbefales at klippelignende vægge højst supplerer almindelige klatrevægge.

Trævæggene er både bedst og billigst og de professionelle klatrevægs-firmaer designer med flotte diagonale linjer og meget flot samle-finish. På den måde får trævæggen et flot og organisk udtryk, ofte i flotte farver. Man kan også bygge væggene mere simpelt med fladerne inddelt i vandrette og lodrette linjer. Begge designs er sportsligt velfungerende – især hvis man tilføjer mange volumener.

For at få maximalt udbytte af volumenerne skal væggen bestå af forholdsvis store rene flader (felter) på min. 5 – 6 m2. Alle plade-samlingerne skal have vinkler over 120 grader sådan at væggens former ikke direkte kan benyttes som greb.

Væggens overflade skal have et let friktionslag sådan at man kan få fodfæste på væggen og med det rigtige friktionslag sætter skoenes friktionsgummi ikke mærker på væggen og den holder sig derfor ren og flot.

Solano_MovementDenver_0315_5851
Helt flader i forskellige hældninger – samlet med skrå hjørner for at undgå 90 graders vinkler.